SKŁADNIKI
- makaron penne (ile? w zależności od tego jak bardzo jesteście głodni. Ja z reguły na 2 osoby przygotowuję 3/4 opakowania = mam strasznego łakomczucha w domu :)
- pieczarki (w zależności jak je lubicie i jak chcecie by danie było treściwe ja zawszę dodaję 500g)
- puszka czerwonej fasoli
- cebula
- łyżka masła
- pieprz, sól, czerwona ostra papryka, wegeta
- koncentrat pomidorowy lub sos do spaghetti (bez żadnych dodatków, taki w słoiczku)
- do posypania parmezan lub ser żółty
- Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki.
- Cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy razem z tłuszczem (ja dodaje masła, ale może być i margaryna, olej kto co woli :)
- Gdy cebula się przyrumieni dodajemy pokrojone pieczarki i dusimy aż pieczarki wyparują z siebie całą wodę :)
- Następnie gotujemy makaron. Chyba tego procesu nie muszę opisywać a jakby ktoś nie wiedział to na opakowaniu makaronu jest instrukcja obsługi = zachęcam do jej zapoznania :)
- Gdy pieczarki już się obsmażą, przyprawiamy je przyprawami a następnie dodajemy koncentrat (lub sos) oraz odsączoną i wypłukaną fasolkę czerwoną)
- Wszystko to razem dusimy jeszcze przez chwilę aż połączą się wszystkie składniki.
- Ugotowany makaron odcedzamy, łączymy z sosem a następnie wykładamy na talerz i posypujemy startym serem.
Ze mną nie zginiecie!
Szybko, treściwie i z uśmiechniętą buźką bo danie naprawdę smaczne!