Dzisiaj chcę Wam pokazać jak każdy może zrobić szybkie ciasto nawet ten kto nie ma wybitnych zdolności kulinarnych :)
Większość swoich ciast robię już ze sprawdzonych gotowych produktów firmy Dr. Oetker'a. Korzystam z nich ponieważ po pierwsze jest to spora oszczędność czasu ( nie muszę odmierzać po kolei mąki, cukru i innych składnich bo to już jest zrobione) po drugie wiem, że zawsze ciasto wyjdzie zawsze.
W związku z tym, że mamy grudzień a za kilka tygodni święta podam przepisy na kilka ciast, które na pewno znajdą uznanie w oczach naszych bliskich :) Tak wię zapraszam do odwiedzania bloga i życzę smacznego :)
SKŁADNIKI
- 1 opakowanie "Biszkoptu" Dr. Oetker
- 4 jaja
- 3 łyżki wody
- 200 g suchego maku
- 2 białe czekolady (po 100 g)
- słoiczek dżemu wiśniowego
- 300 g śmietany kremówki
- 3 łyżki rumu
- 125 ml ciepłej przegotowanej wody
- Nagrzewamy piekarnik do temp. 180 st.
- Opakowanie "Biszkoptu" rozrabiamy zgodnie z instrukcją która widnieje na opakowaniu. Gdy już rozrobimy ciasto na gładką masę wsypujemy 200 g suchego maku i dokładnie mieszamy mikserem/łyżką.
- Formę do pieczenia (może być zarówno tortowa -okragła 26 lub prostokątna ) wykładamy papierem do pieczenia a następnie wlewamy gotową masę, wkładamy do piekarnika i pieczemy 45 min.
- Gdy ciasto się piecze czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i schładzamy (bardzo ważne by była dobrze schłodzona w przeciwnym wypadku mogłaby nam się zwarzyć a tego nie chcemy :))
- Następnie ubijamy śmietanę i powoli łączymy ją z czekoladą. Tu drobna przestroga. Pamiętajcie o tym by czekolada była schłodzona i nie miksujcie zbyt długo bo się może zwarzyć masa.
- Upieczony biszkopt przekładamy masą czekoladową, ale najpierw spodni biszkopt nasączamy ponczem przygotowanym z rumu i wody a następnie rozsmarowujemy dżem.
- Moja rada jeśli chodzi o nałożenie kremu. lepiej go rozprowadzić na drugą (górną) część przeciętego biszkopta ponieważ na dżemie może to sprawić trochę trudności.
- Wierzch oraz boki deseru udekorować pozostałym kremem. Można ozdobić ciasto ozdobami z czekolady bądź makiem. Schłodzić i podawać :)
SMACZNEGO :)
Gdyby były jakieś pytania, służę pomocą :)