SKŁADNIKI
- 2 filety z kurczaka
- 1 puszka zielonego groszku konserwowego
- 1 cebula
- ząbek czosnku lub dla tych co za nim nie przepadają trochę czosnku granulowanego
- szklanka rosołu ( np. kostka Knorr)
- sól
- pieprz
- łyżeczka przyprawy do drobiu lub vegeta
- tłuszcz do smażenia
- mąka do zagęszczenia sosu
- Fileta z kurczaka trochę rozbijamy następnie kroimy tak by powstały większe prostokąty. Nacieramy przyprawamy i odstawiamy na chwilę do lodówki. Na głębokiej patelni rozgrzewamy tłuszcz (np. masło lub olej do smażenia) i smażymy do miękkości mięsa po czym przekładamy do garnka z grubym dnem.
- Na patelni z pozostawionym z wcześniejszego smażenia fileta tłuszczem podsmażamy cebulkę i dorzucamy czosnek.
- Gdy się zeszklą, przekładamy do rondla z usmażonymi filetami, dodajemy rosół, naczynie przykrywamy i całość dusimy na malym ogniu przez 10-15 min.
- Dokładamy groszek wraz z całą zalewą, naczynie przykrywamy i dusimy do odpowiedniej miękkości mięsa.
- Sos doprawiamy wg uznania.
- Następnie odlewamy trochę sosu i mieszamy go z mąką tak by nie było grudek i łączymy z całością dania.
Smacznego :)