Widziałam już mnóstwo przepisów na leniwe. Każdy robi je inaczej. Ja dzisiaj pokażę Wam jak ja je robię a przepis przekazała mi mama, która robi je podobnie :)
SKŁADNIKI
- 2 szklanki mąki
- 250 gram sera białego ( ja dodaję półtłusty :)
- 1 jajko
- 1 łyżka masła
- pół szklanki ciepłej wody
- Mąkę sypiemy na stolnicę i robimy w niej taki a'la krater ;) do którego dodajemy ser, który następnie rozdrabniamy widelcem. Dodajemy jajko i masło.
- Następnie zbieramy ze wszystkich stron mąkę nożem dodając powoli wodę tak by cała mąka zebrała skladniki.
- Gdy składniki się połączą zagniatamy ciasto by było spójne i w miarę gładkie. Gdyby masa była zbyt wodnista zalecam dodanie mąki - ciasto nie będzie przyklejało się do stolnicy.
- Tak wyrobione ciasto dzielimy na 2 części po czym robimy rękami "wężyka" którego następnie dzielimy na romby. To samo robimy z pozostałą częscią.
- Leniwe wrzucamy do gotującej się wody i gotujemy ok. 5 min. w zależności jaką miękkość chcemy uzyskać.
Smacznego :)