SKŁADNIKI
- 4 szklanki mąki
- 1 szklanka cukru
- 4 łyżki kakao
- 1 i 1/2 kostki margaryny
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 żółtka
- 1 kg jabłek
- 2 łyżki bułki tartej
- 2 opakowania budyniu waniliowego
- 750 ml mleka
- szczypta soli
- Mąkę dokładnie wymieszać z kakao, proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Dodać cukier, posiekaną margarynę i żółtka a następnie szybko zagnieść ciasto tak by miało jednolity kolor. Masę podzielić na 2 części. Jedną należy włożyć do zamrażalnika na ok. 30 min a pozostałą na 10 min do lodówki po czym wylepić nim blaszkę wcześniej wyłożoną papierem do pieczenia.
- Jabłka umyć, obrać i pokroić w półplasterki.
- Do 250 ml mleka wsypać 2 opakowania budyniu i wymieszać. Pozostałe mleko zagotować i wlać do niego budyń. Gotować do uzyskania gęstej masy cały czas mieszając.
- Wierzch ciasta posypać przygotowaną bułką tartą, po czym ułożyć jabłka ( by ciasto było słodsze jabłka można osłodzić cukrem. Gorący budyń wyłożyć na owoce i równomiernie go rozprowadzić. Ciasto z zamrażalnika zetrzeć na tarce i posypać nim masę budyniową - można zrobić to od razu. Ciasto wstawić do piekarnika na ok 50 min. w temp. 180 st.