SKŁADNIKI
- 2 woreczki ryżu
- majonez
- ketchup
- ser żółty
- 2 filety z kurczaka
- 1 cebula
- 1/2 opakowania przyprawy gyros
- 2 ogórki konserwowe
- papryka czerwona
- Ryż gotujemy i układamy we wcześniej przygotowanym naczyniu żaroodpornym. Polewamy majonezem, ketchupem i sypiemy trochę sera żółtego.
- Filety oczyszczamy, kroimy w kostkę wrzucamy na patalnię i lekko podsmażamy. Dodajemy pokrojoną cebulę oraz przyprawę gyros. Mieszamy i czekamy aż mięso trochę zmiękknie. Następnie układamy w naczyniu żaroodpornym na przygotowanej wcześniej warstwie.
- Następnie kroimy ogórka w plastry plus paprykę w paski i układamy w naczyniu. Posypujemy startym żółtym serem.
- Na starty ser rozprowadzamy ketchup i majonez i tak przygotowaną zapiekankę wkładamy do nagrzanego uprzednio piekarnika i pieczemy bez przykrycia 30 min w temp. 180 st.