(na 2 osoby)
- 3 filety rybne ( np. sola, mintaj, etc.)
- 1 czerwona papryka pokrojona w cienkie paski
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 1 posiekana cebula
- tłuszcz (np. olej lub masło)
- czarne oliwki (w zależności czy ktoś lubi czy też nie - ja uwielbiam :)
- przyprawa do ryb
- sól
- pieprz
- białe wino (opcjonalnie)
WYKONANIE
- Zamrożone filety należy rozmrozić (ja zostawiam filety do rozmrożenia na noc) i dokładnie osuszyć a następnie oprószyć z obu stron przyprawą do ryb.
- Posiekaną cebulę podsmażamy na tłuszczu a następnie dodajemy pokrojoną paprykę i podgrzewamy kilka minut aż papryka zmięknie.
- Dodajemy pomidory wraz z zalewą i dusimy aż sos lekko zgęstnieje. Następnie dolewamy odrobinę wina i doprawiamy pieprzem oraz solą. Jeśli dla kogoś będzie potrawa zbyt ostra można dodać trochę cukru.
- Gotowy sos przelewamy do naczynia żaroodpornego układamy filety rybne. Na koniec dodajemy pokrojone oliwki.
- Całość wstawiamy do piekarnika i zapiekamy danie w 180 st. przez 20-30 min. Można sprawdzić czy ryba jest już miękka.
Danie jest pyszne :) Możemy podać je z ziemniakami lub ryżem i pyszną surówką z białej kapusty. Przepis na jej wykonanie znajdziecie również u mnie na stronie.
UWIERZCIE!
EWENTUALNIE POPATRZCIE NA PONIŻSZE ZDJĘCIA :)
Nie przepadam za zapachem ryby, ale ta pachnie i wygląda bardzo apetycznie.
Smacznego!