- 2 pojedyncze piersi z kurczaka
- ząbek czosnek lub czosnek granulowany
- tłuszcz do smażenia
- puszka pomidorów z puszki
- 1 łyżka tymianku ( świeżego lub suchego)
- 300 g pieczarek
- 100g sera żółtego - aczkolwiek bez niego danie też się obędzie = będzie bardziej dietetyczne :)
- sól
- pieprz
- szczypta cukru
- Piersi kurczaka starannie oczyścić, osuszyć za pomocą papierowych ręczników, po czym oprószyć solą i pieprzem.
- Mięso opiec z obu stron na rozgrzanym tłuszczu, wyjąć i zaczekać aż lekko przestygnie tak by następnie pokroić w grubsze plastry.
- Czosnek obrać przecisnąć przez praskę i lekko podsmażyć na pozostałym tłuszczu.
- Dodać pomidory z puszki oraz tymianek po czym podsmażyć na średnim ogniu, mieszając. W razie potrzeby można doprawić do smaku szczyptą cukru oraz pieprzem.
- Do naczynia do zapiekania wlać sos pomidorowy. A następnie ułożyć blisko siebie pokrojone plastry kurczaka.
- Pieczarki starannie umyć pod bieżącą wodą, pokroić w plasterki oraz podsmażyć na tłuszczu.
- Gotowe pieczarki umiescić między kawałkami kurczaka tak by jeden plaster był połączony z drugim. Czyli plaster, pieczarki,plaster, itd.
- Dla tych co wybrali wersję z serem należy ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach i wyłożyć na mięso.
- Następnie wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 190st. i pieczemy na złoty kolor ok. 45 min.
Smacznego!! :)