KULINARIA. PLACEK KOKOSOWY
SKŁADNIKI
- 30 dag mąki krupczatki
- 20 dag cukru pudru
- 25 dag margaryny
- 3 łyżki mleka
- 5 większych jaj
- 3-4 łyżki ciemnego kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Nadzienie:
- 18 dag wiórków kokosowych
- 18 dag cukru pudru
- 5 łyżek słodkiej śmietanki
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 1/2 cytryny
WYKONANIE
- Margarynę z cukrem utrzeć na masę.
- Białka odzielić od żółtek a nastepnie z białek ubić na sztywno pianę.
- Do utartej masy dodawać powoli po jednym żółtku, mące a następnie wsypać łyżeczkę proszku do pieczenia, kakao i mleko a na koniec dodać ubitą pianę i lekko wymieszać.
- Przygotować nadzienie, dokładnie mieszając wszystkie składniki. Wcisnąć sok z połowy cytryny. Wymieszać.
- Masę na ciasto podzielić na 2 części. Jedną włożyć do wcześniej przygotowanej i obłożonej papierem do pieczenia formy. Na niej rozłożyć nadzienie kokosowe a na końcu drugą część masy.
- Piec w piekarniku nagrzanym do 200st. przez 45-50 min. Najlepiej sprawdzic wykałaczką czy już ciasto jest gotowe.
RADY:
- Z góry uprzedzam, że możecie przerazić się konsystencją masy, że jest zbyt wodnista ale się tym nie przejmujcie -upiecze się na pewno :)
- I jeszcze jedna podpowiedź. Ponieważ na pierwszą czekoladową warstwę raczej nie powinniście mieć problemu z rozłożeniem nadzienia jednak na nadzienie już będzie problem z rozłożeniem drugiej części masy. Dlatego też nalejcie do kubeczka/garnuszka ciepłej przegotowanej wody a następnie namaczajcie w niej nóż bądź gumową szpatułkę a następnie powoli rozprowadzajcie równo masę. Wtedy nie będziecie się denerwować, że Wam się wszystko skleja a nadzienie zamiast między masami jest na wierzchu :)