- 500 g mięsa mielonego (ja kupiłam mięsko gulaszowe i samodzielnie zmieliłam)
- 1 cebula średniej wielkości
- ząbek czosnku dla tych co lubią dla tych co nie bardzo polecam czosnek granulowny
- 1 puszka kukurydzy
- 1 puszka fasoli czerwonej
- sól
- pieprz
- 1 puszka krojonych pomidorów w zalewie
- 4 łyżki koncentratu pomidorowego
- 750 ml bulionu drobiowego
- 2 łyżki przypraw do potraw meksykańskich
- oliwa/masło do smażenia
- Cebule obrać, pokroić w piórka i podsmażyć na patelni na rozgrzanym tłuszczu.
- Ząbek czosnku przecisnąć przez praskę i dodać do cebuli ( dla tych co nie lubią czosnek granulowany dodajemy do cebuli) i przez chwilę smażyć na wolnym ogniu.
- Następnie dodajemy mięso mielone i wsypać 2 łyżki przyprawy do potraw meksykańskich. Całość wymieszać i podsmażyć.
- Zawartość patelni przełożyć do garnka, a następnie wlać 750 ml bulionu z kostki (kostka rozrobiona w ciepłej wodzie).
- Składniki gotować na średnim ogniu pod przykryciem ok. 20 min od czasu do czasu mieszając.
- Kukurydzę i fasolkę wrzucić na sitko, po czym dokładnie osączyć z zalewy i przepłukać pod wodą.
- Warzywa dodać do zupy, wymieszać i gotować na średnim ogniu przez 10 min, od czasu do czasu mieszając tak by warzywa nie przywarły do dna garnka.
- Pomidory wraz z zalewą oraz 4 łyżki koncentratu pomidorowego dodać do zupy, po czym całość dokładnie wymieszać.
- Gotować jeszcze przez 5 min.
- Doprawić do smaku pieprzem i solą.
Zresztą wszystkie przepisy, które umieszczam sama zawsze sprawdzam i kosztuje bo wiem ile jest przepisów takich, które są w sieci, ale nie zawsze wychodzą.
Ten tydzień obfitował u mnie w próbowaniu nowych przepisów dlatego dzisiaj zupa meksykańska a w następnych dniach zapraszam na placek kokosowy, zapiekane filety z kurczaka oraz jarskie gołąbki.
Udanej soboty i zapraszam na kolejne posty.
Te ubraniowe też mam nadzieje, że w końcu sie pojawią ;)