- 2 szklanki mąki tortowej
- 1 szklanka cukru
- 1 jajko
- 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1 szklanka kefiru lub maślanki
- 2 łyżki miękkiego masła
WYKONANIE
- Nagrzewamy piekarnik do 180 st.
- Mieszamy wszystkie składniki razem. Nie róbmy tego zbyt długo - podobno lepiej wyrastają ;)
- Przelewamy do formy na muffinki. Masy wystarcza na 12 klasycznych muffinków.
- Wkładamy do piekarnika i pieczemy 20-25 min.
Przepis możemy różnie modyfikować dodając do masy: kakao, kokos, mak, poszatkowane orzechy owoce (najlepiej posypać je na wierzch) ew rozdrobnić jak np. banana, czekoladę, nutellę.
Ile pomysłów tyle pysznych muffinów :)
Poniżej zdjęcie jedynej zachowanej muffinki.
W końcu udało mi się zrobić zdjęcie :)