- 350 g makaron muszelki
- 2 opakowania cukru waniliowego
- 400 ml mleka
- 2 łyżki masła o temp. pokojowej
- 50 g cukru
- 1 jajko
- 250 g chudego twarogu
- 200 g serka homogenizowanego waniliowego
- 1/2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru
- 400 g wiśni (świeżych lub z kompotu)
- sól
- tłuszcz do formy
WYKONANIE
- Świeże wiśnie umyć pod bieżącą wodą, osuszyć i wydrylować (wiśnie z kompotu osączyć z zalewy).
- 400 ml mleka wlać do garnka, dodać 2 opakowanie cukru waniliowego oraz szczyptę soli i zagotować.
- Do gorącego mleka wsypać makaron i gotować mieszając przez 10 min. Jeśli makaron wchłonie całe mleko można dodać trochę więcej mleka bądź wody.
- Do miski przełożyć 2 łyżki masła, cukier oraz jajko i utrzeć za pomocą miksera.
- Twaróg pokruszyć widelcem na małe kawałki i dodać do masy maślano-jajecznej. Wsypać budyń waniliowy oraz serek homogenizowany i miksować do połączenia się składników.
- Do tak przygotowanej masy przełożyć makaron oraz wiśnie. Wymieszać.
- Naczynie żaroodporne posmarować tłuszczem i przełożyć masę makaronowo-wiśniową.
- Włożyć do nagrzanego piekarnika (175st.) na 45 min.
JAK ZAWSZE SZYBKO, PROSTO I SMACZNIE :)
Następnym razem zapraszam na fileta zapiekanego z pieczarkami i serem żółtym.
Obiecuję też będzie szybko! :)