poniedziałek, 26 listopada 2012

KULINARIA: SZARLOTKA SYPANA

SZARLOTKA SYPANA  (dla leniwców ;)

Szybka i naprawdę smaczna :) Robiłam w miniony weekend - niestety nie zdąrzyłam zrobić zdjęć - została wchłonięta przez domowników ;)

SKŁADNIKI
  • 1 szklanka mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka kaszy mannej ( może być ekspresowa) 
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 1 i 1/2 kg jabłek (może być np. szara reneta)
  • cynamon (wg uznania)
  • pół kostki zmrożonego masła 
  • papier do pieczenia 

WYKONANIE

  1. Mąkę, cukier, kaszę i proszek do pieczenia wymieszać ze sobą. Podzielić na 3 równe części.
  2. Jabłka umyć, obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach (gniazda odrzucamy ;).
  3. Dno tortownicy o średnicy np. 23 wykładamy papierem do pieczenia.
  4. Na dno formy wysypać należy 1/3 suchych składników. Na to kładziemy połowe jabłek, posypujemy cynamonem i w ten sam sposób przygotowujemy kolejną drugą warstwę. Ostatnia warstwa to sama mieszanka suchych składników. 
  5. Ostatnią fazą jest starcie na tarce o dużych oczkach zmrożonego wcześniej  masła tak by przykryło całe przygotowane wcześniej ciasto.
  6. Szarlotkę pieczemy we wcześniej nagrzanym do 180°C piekarniku przez godzinę. 
Po upieczeniu i ostudzeniu można ciasto posypać cukrem pudrem :)

Uwaga: Na pierwszą sypką część można porozrzucać dodatkowe plasterki masła.

Życzę smacznego ;)

PS. A nie mówiłam, że proste i smaczne :)