czwartek, 10 stycznia 2013

KULINARIA. JABŁECZNIK Z BUDYNIEM

JABŁECZNIK Z BUDYNIEM

SKŁADNIKI
  • 4 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 4 łyżki kakao
  • 1 i 1/2 kostki margaryny
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 żółtka
  • 1 kg jabłek
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 2 opakowania budyniu waniliowego
  • 750 ml mleka
  • szczypta soli
WYKONANIE

  1. Mąkę dokładnie wymieszać z kakao, proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Dodać cukier, posiekaną margarynę i żółtka a następnie szybko zagnieść ciasto tak by miało jednolity kolor. Masę podzielić na 2 części. Jedną należy włożyć do zamrażalnika na ok. 30 min a pozostałą na 10 min do lodówki po czym wylepić nim blaszkę wcześniej wyłożoną papierem do pieczenia.
  2. Jabłka umyć, obrać i pokroić w półplasterki.
  3. Do 250 ml mleka wsypać 2 opakowania budyniu i wymieszać. Pozostałe mleko zagotować i wlać do niego budyń. Gotować do uzyskania gęstej masy cały czas mieszając. 
  4. Wierzch ciasta posypać przygotowaną bułką tartą, po czym ułożyć jabłka ( by ciasto było słodsze jabłka można osłodzić cukrem. Gorący budyń wyłożyć na owoce i równomiernie go rozprowadzić. Ciasto z zamrażalnika zetrzeć na tarce i posypać nim masę budyniową - można zrobić to od razu. Ciasto wstawić do piekarnika na ok 50 min. w temp. 180 st.
I gotowe :) Smacznego!!