poniedziałek, 7 stycznia 2013

KULINARIA. ZAPIEKANKA GYROS

Zapiekanka gyros

SKŁADNIKI
  • 2 woreczki ryżu
  • majonez
  • ketchup
  • ser żółty
  • 2 filety z kurczaka
  • 1 cebula
  • 1/2 opakowania przyprawy gyros
  • 2 ogórki konserwowe 
  • papryka czerwona
WYKONANIE
  1. Ryż gotujemy i układamy we wcześniej przygotowanym naczyniu żaroodpornym. Polewamy majonezem, ketchupem i sypiemy trochę sera żółtego. 
  2. Filety oczyszczamy, kroimy w kostkę wrzucamy na patalnię i lekko podsmażamy. Dodajemy pokrojoną cebulę oraz przyprawę gyros. Mieszamy i czekamy aż mięso trochę zmiękknie. Następnie układamy w naczyniu żaroodpornym na przygotowanej wcześniej warstwie.
  3. Następnie kroimy ogórka w plastry plus paprykę w paski i układamy w naczyniu. Posypujemy startym żółtym serem.
  4. Na starty ser rozprowadzamy ketchup i majonez i tak przygotowaną zapiekankę wkładamy do nagrzanego uprzednio piekarnika i pieczemy bez przykrycia 30 min w temp. 180 st.
Zapiekanka szybka, prosta i smaczna :)