środa, 23 października 2013

KULINARIA. PENNE Z CZERWONĄ FASOLĄ I PIECZARKAMI

Spaghetti z czerwoną fasolą i pieczarkami

SKŁADNIKI
  • makaron penne (ile? w zależności od tego jak bardzo jesteście głodni. Ja z reguły na 2 osoby przygotowuję 3/4 opakowania = mam strasznego łakomczucha w domu :)
  • pieczarki (w zależności jak je lubicie i jak chcecie by danie było treściwe ja zawszę dodaję 500g) 
  • puszka czerwonej fasoli 
  • cebula 
  • łyżka masła 
  • pieprz, sól, czerwona ostra papryka, wegeta
  • koncentrat pomidorowy lub sos do spaghetti (bez żadnych dodatków, taki w słoiczku)
  • do posypania parmezan lub ser żółty
WYKONANIE
  1. Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki.
  2. Cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy razem z tłuszczem (ja dodaje masła, ale może być i margaryna, olej kto co woli :)
  3. Gdy cebula się przyrumieni dodajemy pokrojone pieczarki i dusimy aż pieczarki wyparują z siebie całą wodę :) 
  4. Następnie gotujemy makaron. Chyba tego procesu nie muszę opisywać a jakby ktoś nie wiedział to na opakowaniu makaronu jest instrukcja obsługi = zachęcam do jej zapoznania :)
  5. Gdy pieczarki już się obsmażą, przyprawiamy je przyprawami a następnie dodajemy koncentrat (lub sos) oraz odsączoną i wypłukaną fasolkę czerwoną) 
  6. Wszystko to razem dusimy jeszcze przez chwilę aż połączą się wszystkie składniki. 
  7. Ugotowany makaron odcedzamy, łączymy z sosem a następnie wykładamy na talerz i posypujemy startym serem. 
No i to by było na tyle. Cała filozofia :)
Ze mną nie zginiecie!

Szybko, treściwie i z uśmiechniętą buźką bo danie naprawdę smaczne!