poniedziałek, 2 grudnia 2013

KULINARIA. CIASTO MAKOWE

Ciasto makowe.

Dzisiaj chcę Wam pokazać jak każdy może zrobić szybkie ciasto nawet ten kto nie ma wybitnych zdolności kulinarnych :)
Większość swoich ciast robię już ze sprawdzonych gotowych produktów firmy Dr. Oetker'a. Korzystam z nich ponieważ po pierwsze jest to spora oszczędność czasu ( nie muszę odmierzać po kolei mąki, cukru i innych składnich bo to już jest zrobione) po drugie wiem, że zawsze ciasto wyjdzie zawsze.

W związku z tym, że mamy grudzień a za kilka tygodni święta podam przepisy na kilka ciast, które na pewno znajdą uznanie w oczach naszych bliskich :) Tak wię zapraszam do odwiedzania bloga i życzę smacznego :)


 SKŁADNIKI
  • 1 opakowanie "Biszkoptu" Dr. Oetker 
  • 4 jaja 
  • 3 łyżki wody 
  • 200 g suchego maku 
  • 2 białe czekolady (po 100 g) 
  • słoiczek dżemu wiśniowego 
  • 300 g śmietany kremówki 
  • 3 łyżki rumu 
  • 125 ml ciepłej przegotowanej wody 
WYKONANIE
  1. Nagrzewamy piekarnik do temp. 180 st. 
  2. Opakowanie "Biszkoptu" rozrabiamy zgodnie z instrukcją która widnieje na opakowaniu. Gdy już rozrobimy ciasto na gładką masę wsypujemy 200 g suchego maku i dokładnie mieszamy mikserem/łyżką.
  3. Formę do pieczenia (może być zarówno tortowa -okragła 26 lub prostokątna ) wykładamy papierem do pieczenia a następnie wlewamy gotową masę, wkładamy do piekarnika i pieczemy 45 min.
  4. Gdy ciasto się piecze czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i schładzamy (bardzo ważne by była dobrze schłodzona w przeciwnym wypadku mogłaby nam się zwarzyć a tego nie chcemy :))
  5. Następnie ubijamy śmietanę i powoli łączymy ją z czekoladą. Tu drobna przestroga. Pamiętajcie o tym by czekolada była schłodzona i nie miksujcie zbyt długo bo się może zwarzyć masa. 
  6. Upieczony biszkopt przekładamy masą czekoladową, ale najpierw spodni biszkopt nasączamy ponczem przygotowanym z rumu i wody a następnie rozsmarowujemy dżem. 
  7. Moja rada jeśli chodzi o nałożenie kremu. lepiej go rozprowadzić na drugą (górną) część przeciętego biszkopta ponieważ na dżemie może to sprawić trochę trudności. 
  8. Wierzch oraz boki deseru udekorować pozostałym kremem. Można ozdobić ciasto ozdobami z czekolady bądź makiem. Schłodzić i podawać :) 

SMACZNEGO :)

Gdyby były jakieś pytania, służę pomocą :)