środa, 11 grudnia 2013

KULINARIA. CIASTO Z JABŁKAMI I ORZECHAMI

SKŁADNIKI

  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 jajka
  • 3 jabłka 
  • 200 g orzechów
  • 1/3 szklanki oleju
  • 1/2 szklanki mleka 
  • 1/2 rodzynek
  • gotowa polewa mleczna np. Dr. Oetker

WYKONANIE
  1. Jabłka obieramy i kroimy w kosteczkę.
  2. Siekamy orzechy.
  3. Wszystkie składniki wrzucamy do miski i mieszany mikserem. Ciasto będzie bardzo gęste czym się wcale nie przejmujcie :)
  4. Okrągłą formę do pieczenia (średnica 26 cm) wykładany papierem do pieczenia a następnie przekładamy masę.
  5. Wkładamy do wcześniej nagranego piekarnika do 190 st. i pieczemy ok. 50 min. Ja zawsze sprawdzam czy ciasto jest już przypieczone na wierzchu. 
  6. Gdy ciasto wystygnie polewam je rozpuszczoną wcześniej polewą, czekam aż zastygnie i GOTOWE!!
SMACZNEGO! :)