piątek, 14 grudnia 2012

KULINARIA: FILET Z KURCZAKA W ZIELONYM GROSZKU

FILET Z KURCZAKA W ZIELONYM GROSZKU

SKŁADNIKI
  • 2 filety z kurczaka
  • 1 puszka zielonego groszku konserwowego 
  • 1 cebula
  • ząbek czosnku lub dla tych co za nim nie przepadają trochę czosnku granulowanego 
  • szklanka rosołu ( np. kostka Knorr)
  •  sól
  • pieprz
  • łyżeczka przyprawy do drobiu lub vegeta
  • tłuszcz do smażenia 
  • mąka do zagęszczenia sosu 
WYKONANIE
  1. Fileta z kurczaka trochę rozbijamy następnie kroimy tak by powstały większe prostokąty. Nacieramy przyprawamy i odstawiamy na chwilę do lodówki. Na głębokiej patelni rozgrzewamy tłuszcz (np. masło lub olej do smażenia) i smażymy do miękkości mięsa po czym przekładamy do garnka z grubym dnem. 
  2. Na patelni z pozostawionym z wcześniejszego smażenia fileta tłuszczem podsmażamy cebulkę i dorzucamy czosnek. 
  3. Gdy się zeszklą, przekładamy do rondla z usmażonymi filetami, dodajemy rosół, naczynie przykrywamy i całość dusimy na malym ogniu przez 10-15 min. 
  4. Dokładamy groszek wraz z całą zalewą, naczynie przykrywamy i dusimy do odpowiedniej miękkości mięsa.
  5. Sos doprawiamy wg uznania.
  6. Następnie odlewamy trochę sosu i mieszamy go z mąką tak by nie było grudek i łączymy z całością dania. 
Danie podajemy np z ziemniakami i z surówką z marchwi.

Smacznego :)