piątek, 28 lutego 2014

KULINARIA. MUFFINY

SKŁADNIKI

  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 1 szklanka cukru
  • 1 jajko
  • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego 
  • 1 szklanka kefiru lub maślanki
  • 2 łyżki miękkiego masła
WYKONANIE
  1. Nagrzewamy piekarnik do 180 st. 
  2. Mieszamy wszystkie składniki razem. Nie róbmy tego zbyt długo - podobno lepiej wyrastają ;) 
  3. Przelewamy do formy na muffinki. Masy wystarcza na 12 klasycznych muffinków.
  4. Wkładamy do piekarnika i pieczemy 20-25 min. 

Przepis możemy różnie modyfikować dodając do masy: kakao, kokos, mak, poszatkowane orzechy owoce (najlepiej posypać je na wierzch) ew rozdrobnić  jak np. banana, czekoladę, nutellę.
 Ile pomysłów tyle pysznych muffinów :)

Poniżej zdjęcie jedynej zachowanej muffinki. 
W końcu udało mi się zrobić zdjęcie :)