środa, 26 lutego 2014

KULINARIA. ZAPIEKANKA MAKARONOWA Z WIŚNIAMI

SKŁADNIKI

  • 350 g makaron muszelki
  • 2 opakowania cukru waniliowego
  • 400 ml mleka
  • 2 łyżki masła o temp. pokojowej
  • 50 g cukru
  • 1 jajko
  • 250 g chudego twarogu
  • 200 g serka homogenizowanego waniliowego
  • 1/2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru
  • 400 g wiśni (świeżych lub z kompotu)
  • sól 
  • tłuszcz do formy 
WYKONANIE 
  1. Świeże wiśnie umyć pod bieżącą wodą, osuszyć i wydrylować (wiśnie z kompotu osączyć z zalewy). 
  2. 400 ml mleka wlać do garnka, dodać 2 opakowanie cukru waniliowego oraz szczyptę soli i zagotować. 
  3. Do gorącego mleka wsypać makaron i gotować mieszając przez 10 min. Jeśli makaron wchłonie całe mleko można dodać trochę więcej mleka bądź wody. 
  4. Do miski przełożyć 2 łyżki masła, cukier oraz jajko i utrzeć za pomocą miksera.
  5. Twaróg pokruszyć widelcem na małe kawałki i dodać do masy maślano-jajecznej. Wsypać budyń waniliowy oraz serek homogenizowany i miksować do połączenia się składników. 
  6. Do tak przygotowanej masy przełożyć makaron oraz wiśnie. Wymieszać. 
  7. Naczynie żaroodporne posmarować tłuszczem i przełożyć masę makaronowo-wiśniową. 
  8. Włożyć do nagrzanego piekarnika (175st.) na 45 min. 
JAK ZAWSZE SZYBKO, PROSTO I SMACZNIE :) 

Następnym razem zapraszam na fileta zapiekanego z pieczarkami i serem żółtym. 

Obiecuję też będzie szybko! :)