sobota, 1 lutego 2014

KULINARIA. ROLADKI SCHABOWE Z PIECZARKAMI

SKŁADNIKI

  • 6 plastrów schabu
  • 300 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 1 opakowanie Sosu pieczarkowego WINIARY na każdy dzień
  • pieprz
  • sól
  • wegeta
  • troszkę musztardy 
  • 6 wykałaczek
  • tłuszcz do smażenia
WYKONANIE
  1. Plastry schabu myjemy, oczyszczamy z białej błony, rozbijamy tłuczkiem a następnie posypujemy solą i pieprzem. 
  2. Cebulę kroimy i podsmażamy na tłuszczu.
  3. Pieczarki myjemy, obierany jeśli nie wyglądają zbyt ładnie a następnie drobno kroimy. Dodajemy do podsmażonej cebulki. 
  4. Dusimy razem przez chwilę dodając trochę soli, pieprzu, wegety i czekamy aż wyparuje cała woda. 
  5. Schab lekko smarujemy z jednej strony musztarda, nakładamy usmażone pieczarki, zawijamy i przekłuwamy wykałaczką. Z pozostałymi plastrami robimy to samo.
  6. Wkładamy roladki do naczynia żaroodpornego i rozrabiamy sos pieczarkowy wg przepisu na opakowaniu. Zapewne zostanie Wam trochę pieczarek z farszu więc polecam je dodać już do zrobionego sosu i chwilę pogotować.
  7. Przygotowanym sosem zalać roladki. Włożyć do nagrzanego do 180 st. piekarnika i zapiekać ok. 60 min pod przykryciem od czasu do czasu podlegając roladki sosem by nie były zbyt suche. 15 min przed końcem zdejmujemy przykrycie i zapiekamy bez niego. Wówczas roladki nabiorą ładnego złotego koloru.
I to by było na tyle...

Smacznego :)