czwartek, 30 stycznia 2014

KULINARIA. PLACEK KOKOSOWY

SKŁADNIKI
  • 30 dag mąki krupczatki
  • 20 dag cukru pudru
  • 25 dag margaryny
  • 3 łyżki mleka
  • 5 większych jaj 
  • 3-4 łyżki ciemnego kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Nadzienie:
  • 18 dag wiórków kokosowych
  • 18 dag cukru pudru
  • 5 łyżek słodkiej śmietanki 
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1/2 cytryny 
WYKONANIE

  1. Margarynę z cukrem utrzeć na masę.
  2. Białka odzielić od żółtek a nastepnie z białek ubić na sztywno pianę.
  3. Do utartej masy dodawać powoli po jednym żółtku, mące a następnie wsypać łyżeczkę proszku do pieczenia, kakao i mleko a na koniec dodać ubitą pianę i lekko wymieszać.
  4. Przygotować nadzienie, dokładnie mieszając wszystkie składniki. Wcisnąć sok z połowy cytryny. Wymieszać.
  5. Masę na ciasto podzielić na 2 części. Jedną włożyć do wcześniej przygotowanej i obłożonej papierem do pieczenia formy. Na niej rozłożyć nadzienie kokosowe a na końcu drugą część masy. 
  6. Piec w piekarniku nagrzanym do 200st. przez 45-50 min. Najlepiej sprawdzic wykałaczką czy już ciasto jest gotowe.
RADY:

  1. Z góry uprzedzam, że możecie przerazić się konsystencją masy, że jest zbyt wodnista ale się tym nie przejmujcie -upiecze się na pewno :)
  2. I jeszcze jedna podpowiedź. Ponieważ na pierwszą czekoladową warstwę raczej nie powinniście mieć problemu z rozłożeniem nadzienia jednak na nadzienie już będzie problem z rozłożeniem drugiej części masy. Dlatego też nalejcie do kubeczka/garnuszka ciepłej przegotowanej wody a następnie namaczajcie w niej nóż bądź gumową szpatułkę a następnie powoli rozprowadzajcie równo masę. Wtedy nie będziecie się denerwować, że Wam się wszystko skleja a nadzienie zamiast między masami jest na wierzchu :)