wtorek, 28 stycznia 2014

KULINARIA. ZAPIEKANE PIERSI Z KURCZAKA

SKŁADNIKI
  • 2 pojedyncze piersi z kurczaka
  • ząbek czosnek lub czosnek granulowany 
  • tłuszcz do smażenia 
  • puszka pomidorów z puszki
  • 1 łyżka tymianku ( świeżego lub suchego)
  • 300 g pieczarek
  • 100g sera żółtego - aczkolwiek bez niego danie też się obędzie = będzie bardziej dietetyczne :) 
  • sól
  • pieprz 
  • szczypta cukru
WYKONANIE
  1. Piersi kurczaka starannie oczyścić, osuszyć za pomocą papierowych ręczników, po czym oprószyć solą i pieprzem.
  2. Mięso opiec z obu stron na rozgrzanym tłuszczu, wyjąć i zaczekać aż lekko przestygnie tak by następnie pokroić w grubsze plastry.
  3. Czosnek obrać przecisnąć przez praskę i lekko podsmażyć na pozostałym tłuszczu. 
  4. Dodać pomidory z puszki oraz tymianek po czym podsmażyć na średnim ogniu, mieszając. W razie potrzeby można doprawić do smaku szczyptą cukru oraz pieprzem. 
  5. Do naczynia do zapiekania wlać sos pomidorowy. A następnie ułożyć blisko siebie pokrojone plastry kurczaka. 
  6. Pieczarki starannie umyć pod bieżącą wodą, pokroić w plasterki oraz podsmażyć na tłuszczu.
  7. Gotowe pieczarki umiescić między kawałkami kurczaka tak by jeden plaster był połączony z drugim. Czyli plaster, pieczarki,plaster, itd.
  8. Dla tych co wybrali wersję z serem należy ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach i wyłożyć na mięso. 
  9. Następnie wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 190st. i pieczemy na złoty kolor ok. 45 min.

Smacznego!! :)