sobota, 11 stycznia 2014

KULINARIA. SCHAB W SOSIE PIECZARKOWYM





SKŁADNIKI

  • 4 plastry schabu (bądź więcej, zależy na ile osób przygotowujemy danie)
  • 300 g pieczarek
  • cebula
  • 1 kostka mięsna=500 ml wywaru 
  • pieprz
  • sól
  • masło lub inny tłuszcz
WYKONANIE
  1. Plastry mięsa lekko rozbić, posypać z obu stron pieprzem i solą a następnie obtoczyć w mące i podsmażyc na złoty kolor i przełożyć do garnka.
  2. Pieczarki z cebulą należy pokroić i dodać do mięsa. 
  3. Kostkę mięsna rozpuścić w 500ml wrzątku a następnie dodać do mięsa i reszty składników.
  4. Naczynie przykryć i mięso dusić na średnim ogniu przez ok 50 min.
  5. Na koniec aby zagęścić sos łącze 2 łyżki mąki z zimną wodą i dodaję do mięsa. 
  6. Gotujemy przez chwilę i możemy podawać :)
Smacznego!  :)