środa, 12 marca 2014

KULINARIA. RYBA ZAPIEKANA W SOSIE POMIDOROWYM

SKŁADNIKI
(na 2 osoby)

  • 3 filety rybne ( np. sola, mintaj, etc.)
  • 1 czerwona papryka pokrojona w cienkie paski 
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 1 posiekana cebula
  • tłuszcz (np. olej lub masło)
  • czarne oliwki (w zależności czy ktoś lubi czy też nie - ja uwielbiam :)
  • przyprawa do ryb
  • sól
  • pieprz
  • białe wino (opcjonalnie)
WYKONANIE
  1. Zamrożone filety należy rozmrozić (ja zostawiam filety do rozmrożenia na noc) i dokładnie osuszyć a następnie oprószyć z obu stron przyprawą do ryb.
  2. Posiekaną cebulę podsmażamy na  tłuszczu a następnie dodajemy pokrojoną paprykę i podgrzewamy kilka minut aż papryka zmięknie.
  3. Dodajemy pomidory wraz z zalewą i dusimy aż sos lekko zgęstnieje. Następnie dolewamy odrobinę wina i doprawiamy pieprzem oraz solą. Jeśli dla kogoś będzie potrawa zbyt ostra można dodać trochę cukru.
  4. Gotowy sos przelewamy do naczynia żaroodpornego układamy filety rybne. Na koniec dodajemy pokrojone oliwki.
  5. Całość wstawiamy do piekarnika i zapiekamy danie w 180 st. przez 20-30 min. Można sprawdzić czy ryba jest już miękka.
Danie jest pyszne :) Możemy podać je z ziemniakami lub ryżem i pyszną surówką z białej kapusty. Przepis na jej wykonanie znajdziecie również u mnie na stronie.
UWIERZCIE!

EWENTUALNIE POPATRZCIE NA PONIŻSZE ZDJĘCIA :) 




Nie przepadam za zapachem ryby, ale ta pachnie i wygląda bardzo apetycznie.
Smacznego!