piątek, 21 marca 2014

What to eat the day before the half marathon

Dzień przed półmaratonem jest bardzo ważny z kilku względów.

Po pierwsze warto odpocząć i nabrać sił przed tak intensywnym wysiłkiem, po drugie spożywać takie posiłki by w dniu startu nie mieć żadnych przykrości i skupić się wyłącznie na pokonaniu 21 km :)

Tak więc nasuwa się pytanie co tu zjeść by wszystko było w jak najlepszym porządku?

PRZYKŁAD JADŁOSPISU NA DZIEŃ PRZED PÓŁMARATONEM 

I Śniadanie:
  • Miska płatków kukurydzianych z rodzynkami i chudym mlekiem
  • Pieczywo z dżemem lub miodem
II Śniadanie:
  • Bułka z szynką
Obiad:
  • Ryż (350 g) z piersią z kurczaka i gotowanymi warzywami (250 g)

Podwieczorek: 
  •  Banan
  •  Kilka herbatników

Kolacja:
  • Makaron z warzywami


Nie chcę tutaj w żaden sposób mącić Wam w głowach co powinniście a czego nie.
W związku z tym jeżeli jecie na śniadanie pieczywo z nutellą to zjedzcie własnie to, jeśli jecie płatki z mlekiem czy jogurtem nie oszukujcie organizmu i nie kombinujcie bo okazać się może, że spróbowanie czegoś innego może zadziałać na Was niekorzystnie w dniu zawodów.

Jedyne czego Wam odradzam to przede wszystkim unikanie ciężkostrawnych posiłków typu: smażone mięso czy wzdymające warzywa. No i odradzam picie wód gazowanych :)


Wieczorem postaram się jeszcze coś napisać związanego z tym co zjeść w dzień przed startem i w dzień startu dlatego serdecznie zapraszam do odwiedzenia mojego bloga :)

Tymczasem życzę udanego dnia oraz słonecznego początku naszej cudownej wiosny :)