niedziela, 2 marca 2014

KULINARIA. TORT RAFFAELLO

SKŁADNIKI

  • Opakowanie ciasta DR. OETKER Biszkopt ( + składniki do jego wykonania)
  • Poncz: 2 łyżki np. spirytusu + przegotowana woda i cukier
  • Płatki migdałowe 
Masa kokosowa z białą czekoladą:
  • 2 białe czekolady
  • 400 g śmietany kremówki (30%)
  • 2 śmietan-fixy
  • 150 g wiórków kokosowych 
  • 2 łyżki cukru pudru ( można nie dodawać :)
WYKONANIE
  1. Biszkopt przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu.
  2. Biszkopt wystudzić i przekroić na 3 równe blaty. 
  3. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, przestudzić cały czas mieszając. Kremówkę lekko ubić (pamiętając by nie była prosto z lodówki), dodać śmietan-fixy i cukier puder, ubić na sztywno. 
  4. Dodać wiórki kokosowe i wystudzoną czekoladę ( pamiętajcie o tym iż musi być wystudzona w przeciwnym razie śmietana może się zważyć). Zmiksować.
  5. Blaty naponczować a następnie przełożyć je masą. 
  6. Masą pokrywamy również górę oraz boki. Górę tortu posypujemy płatkami migdałowymi.