piątek, 7 marca 2014

KULINARIA.OGNISTY TALERZ

SKŁADNIKI

  • 2 łyżki oleju
  • 50 dag mielonej wołowiny
  • 1 cebula
  • czosnek lub jak ktoś nie lubi może być czosnek granulowany
  • 5 łyżek przecieru pomidorowego
  • puszka krojonych pomidorów 
  • czerwona papryka
  • łyżeczka tymianku
  • 8 średniej wielkości ziemniaków
  • 1 l bulionu drobiowego
  • sól
  • pieprz
  • przyprawa do mięsa mielonego 
WYKONANIE
  1. Na rozgrzanym oleju podsmażamy mięso dodając przyprawę do mięsa mielonego.
  2. Po kilku minutach dodajemy posiekaną cebulę i czosnek i smażymy ok.5 min.
  3. Dodajemy przecier pomidorowy, pomidory z zalewą, oczyszczoną i pokrojoną paprykę oraz tymianek a następnie chwilę podsmażamy.
  4. Ziemniaki obieramy, dzielimy na ćwiartki i wrzucamy do garnka.
  5. Całość zalewamy bulionem.
  6. Mieszamy i gotujemy na małym ogniu jakąś godzinkę - wszystko zależy od miękkości ziemniaków więc należy wcześniej sprawdzić czy danie nie jest gotowe.
  7. Doprawiamy solą i pieprzem.
I gotowe :) 
Idealne danie jednogarnkowe