- 2 łyżki oleju
- 50 dag mielonej wołowiny
- 1 cebula
- czosnek lub jak ktoś nie lubi może być czosnek granulowany
- 5 łyżek przecieru pomidorowego
- puszka krojonych pomidorów
- czerwona papryka
- łyżeczka tymianku
- 8 średniej wielkości ziemniaków
- 1 l bulionu drobiowego
- sól
- pieprz
- przyprawa do mięsa mielonego
WYKONANIE
- Na rozgrzanym oleju podsmażamy mięso dodając przyprawę do mięsa mielonego.
- Po kilku minutach dodajemy posiekaną cebulę i czosnek i smażymy ok.5 min.
- Dodajemy przecier pomidorowy, pomidory z zalewą, oczyszczoną i pokrojoną paprykę oraz tymianek a następnie chwilę podsmażamy.
- Ziemniaki obieramy, dzielimy na ćwiartki i wrzucamy do garnka.
- Całość zalewamy bulionem.
- Mieszamy i gotujemy na małym ogniu jakąś godzinkę - wszystko zależy od miękkości ziemniaków więc należy wcześniej sprawdzić czy danie nie jest gotowe.
- Doprawiamy solą i pieprzem.
I gotowe :)
Idealne danie jednogarnkowe